Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 06 - 302 312 26
  • info@vdnosterum.nl
  • 0492 - 386 044
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kan ik mijn hypotheek nog betalen bij werkloosheid?

Door het verliezen van je baan kunnen de hypotheeklasten onbetaalbaar worden. Met een woonlastenverzekering kun je het tekort tijdelijk verzekeren.

De maximale hypotheek wordt afgestemd op het inkomen bij het afsluiten van de hypotheek. Door het verliezen van je baan kan je inkomen sterk dalen.

Soms loopt niet alles zoals je verwacht. Door corona of door andere oorzaken kun je de komende jaren je baan verliezen. Als je een arbeidsverleden hebt opgebouwd kun je recht hebben op een WW-uitkering. De uitkering duurt maximaal twee jaar, of natuurlijk tot je een andere baan vindt. Maar het inkomen daalt wel tijdens de uitkeringsperiode. Kun je jouw hypotheeklasten dan nog betalen?

Hoe hoog is de WW-uitkering?

Gedurende de eerste twee maanden van de werkloosheid heb je recht op 75 procent van je inkomen. Daarna zakt de uitkering naar 70 procent van je loon. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen kan jouw baan verliezen een grotere terugval in inkomen betekenen. Er geldt namelijk een maximum dagloon waar je een uitkering over krijgt. Het maximum dagloon bedraagt ongeveer 265 euro per dag. Bij een hoger inkomen is de terugval in inkomen groter bij werkloosheid.

Niet maximaal lenen

Het verliezen van je baan is een risico waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Maar door de hoge huizenprijzen van dit moment is het niet maximaal lenen op je inkomen lastig. Steeds meer potentiële kopers moeten maximaal lenen om te kunnen kopen. Als je maximaal 300.000 euro kunt lenen, kun je er beter voor kiezen om maximaal voor bijvoorbeeld 250.000 euro een huis te kopen. Als je de mogelijkheid hebt om niet maximaal te lenen, is dat zeker een aanrader. Zo bouw je een extra financiële zekerheid in.

Zijn de hypotheeklasten nog betaalbaar?

Je kunt voor jezelf uitrekenen in hoeverre het jou lukt om met een verlaagd inkomen de maandlasten op te brengen. Als je bijvoorbeeld maandelijks nu niets overhoudt met je reguliere inkomen, dan weet je dat er een probleem ontstaat zodra je jouw baan verliest. Met spaargeld achter de hand kun je tijdelijke tekorten opvangen.

Risico’s indekken met een woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering kun je de financiële risico’s van het arbeidsongeschikt en het werkloos raken verzekeren. Deze verzekering beperkt de financiële gevolgen van het verliezen van je baan. Het is een tijdelijke oplossing, maar hiermee kun je wel een financieel tekort opvangen.

Een financieel tekort kan ook aanhouden na het vinden van een nieuwe baan

Ook na de periode van werkloosheid kan er een tekort blijven. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat je een lager inkomen krijgt in je nieuwe baan. Als hierdoor de hypotheeklasten moeilijk betaalbaar blijven, kun je in gesprek gaan met de hypotheekadviseur voor een oplossing gericht op de nieuwe situatie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.