Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 06 - 302 312 26
  • info@vdnosterum.nl
  • 0492 - 386 044
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Prinsjesdag. Wat zijn de veranderingen?

De derde dinsdag van september was het weer Prinsjesdag. Er was goed nieuws, maar niet alle veranderingen zijn gunstig. Welke veranderingen ga je merken?

De verbetering van de koopkracht is het paradepaardje met Prinsjesdag. Deze cijfers zeggen hoeveel we volgend jaar meer te besteden krijgen. Maar ze zeggen voor jou individueel niet zoveel, want het gaat om gemiddelden en het is maar een indicatie. De politiek verwacht voor 2020 een stijging van de koopkracht van 2,1 procent. Vooral

werkenden gaan er sterk op vooruit met een stijging van 2,4 procent. Gepensioneerden zijn veel slechter uit met maar een stijging van 1,1 procent.

Belasting op spaargeld valt voor de meeste spaarders weg

Over spaargeld wordt op dit moment veel gesproken in de media, en dat is ook niet zo vreemd. De spaarrente staat namelijk maar een fractie van nul af. Toch moeten we wel belasting betalen over het rendement op ons spaargeld. Dat blijft zo in 2020, maar er zitten wel ingrijpende veranderingen aan te komen. Per 2022 gaat de vrijstelling op spaargeld omhoog van 30.360 euro nu naar 440.000 euro. Dit wordt betaalt door beleggers juist extra te belasten.

Vastgoed beleggers betalen de rekening

Beleggers die met geleend geld in het vastgoed (of in andere beleggingen) zijn gestapt betalen de rekening. Zij draaien op voor de veel hogere vrijstelling voor spaarders. Deze beleggers gaan namelijk veel meer belasting betalen, de zogenaamde vermogensrendementsheffing. Dit geldt ook als je niet onder de noemer belegger valt, maar wel een tweede woning met een hypotheek erop bezit.

De zorgverzekering wordt bijna vier tientjes duurder

De politiek verwacht een stijging van de premie voor de zorgverzekering van 37 euro. Het is aan de zorgverzekeraars zelf om te bepalen wat de premie voor 2020 wordt, maar de politieke voorspelling komt dus hoger uit. Het eigen risico blijft op 385 euro.

Wordt de energierekening in 2020 weer hoger?

Vorig jaar met Prinsjesdag is een gemiddelde verhoging van de energiekosten voorspeld van 108 euro. Ze zaten er compleet naast, want de gemiddelde energierekening ging met 334 euro omhoog. Ruim drie keer zoveel dus. De belastingen vormen een groot deel van de energiekosten, dus het is van groot belang wat de belastingen gekoppeld aan de energierekening doen. Vorig jaar zijn de belastingen verhoogd. Toen kwam er een politieke toezegging dat de belastingen weer verlaagd zouden worden. Deze toezegging zijn ze inderdaad nagekomen. De belasting valt in 2020 dus weer lager uit. Het zou gaan om 100 euro uitgaande van een gemiddeld verbruik.

De WOZ-waarde stijgt en het eigenwoningforfait daalt

De voorspelde verhoging van de WOZ-waarde bedraagt waarschijnlijk tussen 8 en 10 procent. Tenminste dat zou het advies zijn aan de gemeenten. Daar zijn huiseigenaren niet blij mee, want de fiscale bijtelling over de WOZ-waarde, het eigenwoningforfait, wordt hierdoor ook hoger. Ook bepaalde gemeentelijke belastingen zijn afhankelijk van de WOZ-waarde. Over het eigenwoningforfait is ook nog goed nieuws. De heffing bedraagt voor de meeste huiseigenaren over dit jaar 0,65 procent over de WOZ-waarde. Dit percentage gaat omlaag naar 0,60 procent.

In hoofdlijnen gaan alle Nederlanders er dus op vooruit.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-09-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.